Contact: +46 73 738 26 43 (Christoffer)

Årets Musikhändelser enligt musikjournalisten och krönikören Ralph Bretzer

Årets Musikhändelser enligt musikjournalisten och krönikören Ralph Bretzer

Arbetarbladets musikrecensent Ralph Bretzer listar det bästa från musikåret.

Vi tackar för utnämningen som Årets lokala musikhändelse och Årets lokala band/artist och som fyra på listan över det bästa från musikåret 2014!

1. FKA Twigs – “LP1”
2. Gavlyn – “Modest confidence”
3. Sleaford Mods – “Divide & exit”
4. Maxida Märak & Downhill Bluegrass Band – “Mountain songs & other stories”
5. Neneh Cherry – “Blank project”
6. Sky Ferreira – “Night time, my time”
7. Edda Magnason – “Woman travels alone”
8. Hurray for the Riff Raff – “Small town heroes”
9. First Aid Kit – “Stay gold”10. Rival Sons – “Great western valkyrie”
10. Rival Sons – “Great western valkyrie”

Årets låt: Kill J med “Bullet”. Julia Aagaards röst är magnifik – såväl kraft- som uttrycksfull och personlig – och “Bullet” är en briljant electropop-låt.

Årets konsert: Linnea Henriksson på Kulturbolaget i Malmö under Öresundsfestivalen. Henriksson är alltid bra live och på en svettig homecoming-spelning på klassiska KB är det rent magiskt.

Årets överraskning: Silvana Imam “När du ser mig • se dig”. Silvana Imams debutalbum var riktigt bra men den brutala och ändå återhållna kraften i årets ep och spelningar var något mycket större.

Årets besvikelse: Näthatet mot Kajsa Grytt. Man vill bara skrika “Men fattar ni ingenting?” till hatarna. Här finns ju både substans, originalitet och själfullhet. Och en fantastisk låtkatalog.

Årets mest väntade: Att Amanda Jenssen skulle vara lysande i “Så mycket bättre”. Med den karisman, närvaron och rösten kan hon ju till och med gjuta liv i något så stendött som “När vi gräver guld i USA”.

Årets lokala musikhändelse: Maxida Märak och Downhill Bluegrass Band “Mountain songs & other stories”. Att gifta samman det samiska med landsbygden i Kentucky både musikaliskt och tematiskt är genialt.

Årets lokala band/artist: Downhill Bluegrass Band. Bluegrassmusiken lever i Sverige men det är inte många som kan leka med de amerikanska förebilderna. Men Downhill, med ena benet i Torsåker, kan.

Årets mest oförtjänta hajp: Taylor Swifts musikaliska “helomvändning”. Även om man skulle tycka att steget från country-pop till pop-pop skulle vara så jättestort så gjore Swift klivet redan till förra plattan.

Årets musikläsning: Fredrik Strage “Strage TXT”. Fredrik Strage är en mycket god stilist men det är bredden och engagemanget han skriver med som imponerar allra mest.

Årets dokumentära: “Sápmi Sessions”. En tv-serie om musik som faktiskt handlar om musik. Det är alltför ovanligt. Dessutom lyfter den en undervärderad del av det musikaliska kulturarvet.

Detta ser jag fram emot 2015: Att Kill J ska komma med ett debutalbum lika briljant som de singlar som den danska electronicaduon släppt hittills